Evet değerli okurlar Merhaba;
Bu haftaki yazımızı Değerli Üstadım Araştırmacı Roman Yazarı Çağatay YÜCE ile birlikte kaleme aldığımız ''Kadının Toplumdaki Yeri ve Önemi'' adlı makalemizi paylaşıyorum.
Türk kadınının toplumdaki sosyal yeri ve önemi hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum. Aslında bu konu başlığı adı altında birçok maddeye yer verebiliriz. Ben, sizlere sade, anlaşılır birkaç örnekten bahsetmek istiyorum. Dilerseniz önce bir (Kadın)’kavramını kısaca tanıyalım ve özetleyelim.
Kadın kimdir?
Kadın anadır, kadın bacıdır, kadın yardır, kadın kardeştir. Kısacası kadın toplumda bir değerdir. Bizleri doğurup dünyaya getiren buda yetmezmiş gibi bu hayattaki hemen her şeyinde feragat ederek büyük bir feraset örneği göstererek bizleri büyüten kısacası bizlere emek veren, üstelik bunu yaparken hiç ama hiç şikâyet etmeyen bireydir kadın.
Türk kadını yeri geldiğinde bir erkek gibi evini çekip çevirmeyi ailesini, evlatlarını kısacası bütün kutsal değerlerini canından aziz bilir ve görev sırası kendisine geldiğinde gözünü daldan, budaktan sakınmayarak bütün özverisiyle canla başla faydalı olmak adına elinden ne geliyorsa onu yapmaya çaba göstermektedir.
Nitekim Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet döneminde Türk kadınına verdiği önemi her defasında vurgu yapmıştır. Yapamaz diyenlere inat onların önünü açmış, Türk kadınına önce seçme ve seçilme hakkı tanıyarak kadının toplumdaki yerini ve önemini bir kez daha bütün dünyaya göstermiştir.
İlk kadın Pilot Sabiha Gökçenden, Cumhuriyet dönemi yazarlarından Halide Edip Adıvar’a, Nehize Meriçten, Adalet Nallıhan Ağaoğlu’na Sevgi Soysal’dan Tomris Uyar’a kadar olan yazarlarımız Dünyaya mâl olmuş, edebiyat duayenleri arasına girmişlerdir. Hiç kimsenin ihtimal dahi vermediği zorlukları başarmışlar ve Türk kadınının yeri geldiğinde neleri başarabileceğini bütün Dünyaya ilan etmişlerdir.
Kadın anadır, kadın atadır, kadın yani Türk kadını bir değerdir.
Peki; biz yeteri kadar değer verebiliyor muyuz kadınlarımıza, koruyabiliyor muyuz onları? Hak ettikleri mecralarda sahip çıkabiliyor muyuz kadınlarımıza? Hiçbir paye beklemeksizin sadece ve sadece anne olma içgüdüsü ile yararlı olmaya çalışan kadınımızı, analarımızı sömürge haline getiriyor, onları sadece hoyratça, bencilce kullanıyoruz. Hiçbir yaşam hakkı tanımaksızın öldürüyoruz kadınlarımızı. Tecavüz ediyoruz yaşam haklarına. Ne yazık ki şiddet uyguluyoruz kadınımıza. Aslında toplumun temel taşı olduğunu, onlar olmadan yaşamın mümkün olmadığını unutuveriyoruz bir anda. Hem de bunu bencilce yapıyoruz.
Evet, Sevgili okurlar;
Kadın toplumun temel taşı, içinde bulunduğumuz yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Türk kadını her daim olması gerektiği gibi en zirvede ve baş tacı edilmelidir
Gerek ekonomik anlamda, gerekse iktisadi anlamda gerek eğitim alanında yani kısacası yaşamımızın her alanında kadın toplumun vazgeçilmez bir temel taşıdır. Sahip çıkalım kadınlarımıza ve her daim saygı duyalım haklarına.
‘’Çünkü kadınsız bir toplum yetim bir çocuğa benzer. Hep bir yani eksik hep bir yanı yarım.’’
Esen kalın efendim; gülen yüzünüz hiçbir zaman solmasın.
Pervin GÖKSEL Çağatay YÜCE
(Yazar) (Araştırmacı Roman Yazarı)